تبیان، دستیار زندگی
این روزها تب طرح های ارائه شده درباره ازدواج جوانان بالا گرفته و هر سازمانی بنا به مسئولیت هایش و تقاضای مخاطبانش طرحی را ارائه می دهد که تبعات و اثراتش قابل پیش بینی نیست. همانطور که می دانید مشکل ازدواج جوانان چیزی نیست که دیروز و امروز مطرح شده باشد و
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ازدواج‌های آسان درراه است


این روزها تب طرح های ارائه شده درباره ازدواج جوانان بالا گرفته و هر سازمانی بنا به مسئولیت هایش و تقاضای مخاطبانش طرحی را ارائه می دهد که تبعات و اثراتش قابل پیش بینی نیست.


ازدواج

همانطور که می دانید مشکل ازدواج جوانان چیزی نیست که دیروز و امروز مطرح شده باشد و ما سال هاست با این مساله روبرو هستیم. تا الان هم طرح های بسیاری در این زمینه از سوی سازمان ها و نهاد های مختلف ارائه شده که یا عملی نبوده و یا طرح آن چنان که باید و شاید موثر واقع نشده است.

در حالی که رئیس جمهور سال گذشته دستور اجرای طرح  آسان سازی ازدواج را به وزیر کشور داد، اما هم اکنون با گذشت 15 ماه از این دستور این طرح هم چنان بلاتکلیف و غیر عملی باقی مانده است و البته این در حالیست که طبق آمار 8میلیون جوان به دلیل مشکلات مالی قادر به ازدواج نیستند.

15 ماه پس از دستور رئیس جمهور طرح جامع آسان سازی ازدواج همچنان بلا تکلیف است براساس آمار 8 میلیون جوان به دلیل مشکلات مالی قادر به ازدواج نیستند و بنا به گفته کارشناسان اجتماعی ازدواج 8 میلیون جوان به تاخیر افتاده است. اما با این وجود طرح جامع آسان سازی ازدواج جوانان که سال گذشته رئیس جمهور دستور اجرای آن را به وزیر کشور داد پس از گذشت 15 ماه هنوز اجرایی نشده است. در این طرح جامع، بر افزایش مشارکت خیرین امر ازدواج در تامین هزینه های ازدواج، اشتغال جوانان و تامین مسکن برای زوجین، توسعه فعالیت کانون های ازدواج آسان، قطع پرداخت وام ازدواج به زوجین و پرداخت این مبلغ به کانون های ازدواج برای تامین هزینه  ازدواج جوانان تاکید شده است. شایان ذکر است در حال حاضر نرخ رشد ازدواج بسیار اندک است و این در حالیست که علاوه بر این که بنا به گفته یک مسئول در سازمان ثبت احوال 24 درصد جمعیت کشور در آستانه ازدواج قرار دارند. صالح گلشن مدیر عامل کانون ازدواج آسان کشور ضمن تاکید بر لزوم فرهنگ سازی برای نهادینه کردن ازدواج آسان در کشور، از بر زمین ماندن طرح جامع آسان سازی ازدواج جوانان با وجود دستور صریح رئیس جمهور برای اجرا گفت و افزود: این طرح براساس تجربه 14 ساله کانون های ازدواج آسان جوانان در سراسر کشور تهیه شده است و تمامی مشکلاتی که باعث به فراموشی سپرده شدن سنت حسنه ازدواج آسان شده در این طرح دیده شده و برای رفع و حل این مشکلات راه کارهای کارشناسی در نظر گرفته شده است.

دولت می تواند با یک پنجم وام ازدواج کنونی و در پرداخت این مبلغ به کانون های ازدواج آسان که توسط خیرین حمایت می شوند هم از ازدواج آسان حمایت کند و هم فرهنگ ازدواج آسان در جامعه را که سال هاست به دلیل برخی ناهنجاری ها به فراموشی سپرده شده است احیا کند

جذب خیرین اولویت اول طرح جامع آسان سازی ازدواج

گلشن که خود از پیشگامان اجرای طرح های آسان سازی ازدواج جوانان در کشور است، با اشاره به پی گیری های صورت گرفته توسط این کانون در وزارت خانه های مرتبط با اجرای دستور رئیس جمهور گفت: با وجود همکاری خوبی که معاونت اجتماعی وزیر کشور برای محقق شدن و اجرای این طرح در سطح ملی با ما داشته است اما متاسفانه تاکنون طرح جامع آسان سازی ازدواج جوانان به مرحله اجرا در نیامده است. وی تصریح کرد این طرح بر مشارکت دادن هر چه بیشتر مردم و خیرین در ترویج ازدواج آسان تاکید دارد و می تواند در صورت اعلام سراسری در کشور تعداد بسیار زیادی از خیرین را به فعالیت در حوزه ازدواج جوانان، تامین مسکن زوجین و اشتغال زایی برای جوانان که از پیش زمینه های لازم برای ازدواج است ترغیب کند.

ازدواج

قطع وام ازدواج و پرداخت آن به کانون های ازدواج آسان

وی افزود: در این طرح که براساس جمع بندی صورت گرفته از کارهای انجام شده در طول 14 سال فعالیت کانون های ازدواج آسان تهیه شده است بنا براین است که هرگونه اعطای وام به جوانان توسط بانک ها و موسسات مالی قطع شود چرا که جوانان با هزینه کردن این مبالغ در محل های غیرضروری نه تنها مشکلی از خود حل نمی کنند، بلکه بر اساس تجربه به دست آمده در برخی موارد مشکلاتی را نیز برای خود پدید می آورند. وی خاطرنشان کرد در این طرح پیشنهاد شده تا به جای پرداخت نقدی وام به جوانان مبالغ یک میلیون تومان به ازای هر زوج در اختیار کانون های ازدواج آسان قرار گیرد تا از این مبلغ 300 هزار تومان برای برگزاری جشن ازدواج هزینه شود و از محل 700 هزار تومان باقی مانده نیز با کمک خیرین جهیزیه لازم برای شروع یک زندگی ساده در اختیار جوانان قرار گیرد. وی افزود: با این کار ضمن حمایت از تولیدات داخلی، چشم و هم چشمی های به وجود آمده در جامعه برای تهیه جهیزیه سنگین و مراسم ازدواج پرهزینه نیز از بین خواهد رفت.

در همین راستا حجت الاسلام علی کریمی با بیان اینکه ریشه مشکل ازدواج جوانان تفکرهای فرهنگی جامعه است افزود: در اصل ازدواج و لزوم آن برای جوانان شکی نیست، زمانی که جوان به سن ازدواج می رسد تمایل دارد که تشکیل خانواده بدهد ولی موانع مختلفی در این راه مانند تجمل گرایی و باب شدن رسومات خاص در بین خانواده وجود دارد.

وی با تاکید بر اینکه باید مشکل ازدواج جوانان را ریشه ای دید افزود: با توجه به جمعیت در حال افزایش جوانان در سن ازدواج، امکان فراهم کردن کمکهای مالی برای برگزاری مراسم آبرومند چند میلیون تومانی، جهیزیه های گران قیمت، شغل مناسب و مسکن برای آنها نیست؛ در این زمینه هرچه قدر نیز دولت میزان وام ازدواج را بالا ببرد مشکل حل نخواهد شد.

8 میلیون نفر به علت مشکلات مالی قادر به ازدواج نیستند

گلشن در ادامه با اشاره به این که حداقل 8 میلیون نفر از جوانان به علت وجود مشکلات مالی ازدواج خود را به تاخیر انداخته اند، اظهار داشت: تجربه نشان داده است سپردن این کار به دست مردم و خیرین از تاثیرگذاری بیشتری نسبت به دولتی شدن برخوردار است و دولت می تواند با یک پنجم وام ازدواج کنونی و در پرداخت این مبلغ به کانون های ازدواج آسان که توسط خیرین حمایت می شوند هم از ازدواج آسان حمایت کند و هم فرهنگ ازدواج آسان در جامعه را که سال هاست به دلیل برخی ناهنجاری ها به فراموشی سپرده شده است احیا کند.

در این طرح پیشنهاد شده تا به جای پرداخت نقدی وام به جوانان مبالغ یک میلیون تومان به ازای هر زوج در اختیار کانون های ازدواج آسان قرار گیرد تا از این مبلغ 300 هزار تومان برای برگزاری جشن ازدواج هزینه شود و از محل 700 هزار تومان باقی مانده نیز با کمک خیرین جهیزیه لازم برای شروع یک زندگی ساده در اختیار جوانان قرار گیرد. وی افزود: با این کار ضمن حمایت از تولیدات داخلی، چشم و هم چشمی های به وجود آمده در جامعه برای تهیه جهیزیه سنگین و مراسم ازدواج پرهزینه نیز از بین خواهد رفت

وی با تاکید بر این که پرداختن به ازدواج جوانان باید از مهمترین دغدغه های مسئولان فرهنگی و اجرایی کشور باشد گفت: اگر در شرایط کنونی مسئولان و خیرین به فکر ازدواج جوانان و ترویج فرهنگ ازدواج آسان در جامعه نباشند دشمنان ما با تهاجم فرهنگی و ابتذال فرهنگی به سراغ جوانان خواهند آمد تا بتوانند به اهداف رذیلانه خود دست یابند.

در نهایت یکی از اولین کارهایی که باید هر چه سریعتر به طرفش برویم، موضوع فرهنگ سازی است. ما باید با آموزش های فرهنگی سنت های قدیمی مان مثل قناعت و زندگی ساده را احیا کنیم. اگر این فرهنگ سازی ها انجام شود ازدواج ها بسیار راحت تر و ساده تر از چیزی که این روزها وجود دارد، می شود. ما باید به جوان ها یاد بدهیم که توقعاتشان را برای شروع زندگی مشترک پایین بیاورند و به خاطر انتظارات بالایی که دارند نباید ازدواجشان را به تاخیر بیندازند.

فرآوری: فاطمه برادران

بخش اجتماعی تبیان


منابع: مهر / هم صدا